Hvad er HIIT?

| | 0 Comments

Når du træner med en app derhjemme, eller skal op i træningscenteret, vil du sikkert finde HIIT på programmet. Det står for HøjIntensiv Interval træning. Men hvad betyder det helt præcist? Det kan du læse om nedenfor.

HIIT kort fortalt 

Kort sagt er HIIT-træning en træningssession med øvelser i højt tempo, der er delt op med korte intervaller. I de aktive sekunder presser du dig selv til det yderste. De intervaller kan være alt for sekunder til et par minutter. 

Normalt er HIIT sammensat således at du skifter mellem en utroligt intensiv øvelse og en mere stille øvelse. Det kan fx være at du går fra Burpees hvor du får pulsen helt op, til Squats, hvor det handler mere om at fokusere på styrke. 

Fordele ved HIIT

Mange er glade for HIIT, da det kan byde på en kortere og mere effektiv samt eksplosiv træningssession sammenlignet med en lang træningssession med en lavere intensitet. Når du træner med høj intensitet, skal dine muskler bruge mere energi. På den måde kan du opnå en tårnhøj forbrænding såvel i forbindelse med samt efter træningen. Man kan gå så langt med at sige at HIIT er en af de mest effektive metoder til at forbrænde kalorier samt at få en bedre kondi.

Har alle mulighed for at træne HIIT?

I bund og grund kan alle træne HIIT. Uanset hvad starter du på dit eget niveau. Det gælder især, hvis du træner derhjemme, hvor ingen kan se dig. Uanset om du træner HIIT derhjemme eller i træningscenteret, kan du løbende justere intensiteten. 

Hvordan kommer jeg i gang med HIIT?

I begyndelsen anbefales det at du fokuserer mere på den tekniske del end tempoet. Bare rolig, du skal nok komme i bedre form, og det vil gøre det nemmere at få mere ud af HIIT i fremtiden.

Det er vigtigt at du lytter til din krop, og at du varmer op. Der er tale om en træning, som presser dig til det yderste, men du må ikke gå for langt. Du risikerer at blive skadet, og det vil gøre at du ikke kan træne i lang tid. 

Hvis du træner derhjemme, er det vigtigt at du har plads og at du hopper på underlag, hvor du ikke kan risikere at glide eller falde. På samme tid er det vigtigt at du springer øvelser over, som måske er for komplicerede til at starte med. Det kan også være at du har en svag ryg, dårlige knæ eller problematiske ankler. I de tilfælde er det vigtigere at du gør din krop stærkere, før du fokuserer på de avancerede øvelser. 

Du kan altid erstatte visse træningsøvelser, og det gælder især, når du træner derhjemme. Planken er altid en god øvelse, da du træner hele kroppen og det er forholdsvist nemt at udføre.