Træningsafhængighed – det overraskende link mellem sport og afhængighed

| | 0 Comments

Er træning blevet en for stor en del af din hverdag? Mange personer har svært ved at motivere sig selv til at træne, men det kan også kamme over for andre. I denne artikel kan du læse om det overraskende link mellem sport og afhængighed.

Derfor kan du blive afhængig af træning

I sport hamrer hjertet og hjernen sørger for at pumpe endorfiner ud i kroppen – ligesom når du bruger Bwin Bonuskode. Dette giver en fornemmelse af lykke i kroppen og flere personer kan få et kick af at presse kroppen til det yderste.

Måske er det også anerkendelse af at være i god form eller ros for at gøre det godt, som gør at du bliver træningsafhængig. Alle personer nyder at være god til noget og blive bekræftet i det ved at få anerkendelse. Det kan føre til at nogle personer kan træne mere og mere.

Ligesom andre former for afhængighed som fx gambling, så kan det starte meget blidt med nogle ekstra kilometer på løbebåndet, flere kilo på vægtene i styrketræningen eller en ekstra runde på indendørscyklen. Men det går galt, når det kammer over og at man mister kontrollen over træningen. Det kan føles som at være fanget i et fængsel at skulle forbedre sig konstant.

Konsekvenser af træningsafhængighed

Træning og at være i god form er sundt for kroppen, men hvis du træner for meget kan det også skade kroppen. Et er at du øger risici for skader ved at presse din krop til at løbe længere eller løfte flere kilo. Et andet er at træningsafhængighed kan føre til at du bliver syg af stress. Med træningsafhængighed bliver kroppen nemlig vænnet til at være oppe på dupperne konstant og derfor kan mange opdage problemet alt for sent. Der kan gå længe med at køre i det højeste gear indtil kroppen en dag siger stop hvor både krop og sjæl er helt udbrændt.

Tegn på træningsafhængighed

For at undgå den situation skal du holde øje med tegn på træningsafhængighed, så du kan nå at sige stop i tide. Træning er godt, men det handler som sagt også om at give kroppen hvile. Hvor lang tid du skal hvile afhænger af træningen.

Hvis du fx. løber hurtigt i 45-60 minutter, så kan det tage mellem et halvt til et helt døgn at din krop er fuldstændig restitueret. Hvis du styrketræner 60-90 minutter, så anbefales det at kroppen hviler mellem 18 og 36 timer.  

Netop hvor ofte du træner kan være tegn på træningsafhængighed. Hvis du træner dagligt og endda flere gange om dagen, så kan det være at det er tid til at holde igen og hvis du i den situation har lyst til at skære ned på træningen, men føler at det ikke er muligt, så er det et andet tegn på træningsafhængighed. Det kan også være at din krop rent faktisk viser tegn på et behov for en pause, men at du alligevel træner og her bør alarmklokkerne også ringe. Husk at lytte til din krop for en del af træning er også at passe på kroppen mens det står på.

Leave a Reply