“Exergaming” – får computerspil børn til at være mere fysisk aktive?

| | 0 Comments

Der er masser af voksne, som er vilde med at sidde og spille på computeren. Videoslots bonus er populært blandt mange voksne, men vi bliver hurtigt nervøse når børn bruger lang tid ved computeren. Men måske, bør vi ikke altid være så nervøse? Exergaming er et glimrende koncept, som kan hjælpe børn med at være mere fysisk aktive.

Exergaming har eksisteret siden firserne  

Ring Fit Adventure, som er designet til Nintendo Switch spillekonsollen, er det seneste nye skud på stammen i computerspil industrien, som går efter at få forbrugerne op fra sofaen. 

Spiludviklere designer flere og flere fitness spil, som en del af en strategi, der skal motivere spillerne til at blive hængende i længere tid. Spil som Ring Fit Adventure kan hjælpe børn med at kombinere fysisk aktivitet med sjov, og det kan også motivere voksne til at få et gennembrud, når det kommer til at træne mere. 

Spiludviklerne går efter at nå ud til dem, som ønsker sjov og fitness på samme tid. Måske kan fysisk aktivitet føles som en pligt, men sådan ligger landet ikke, når det kommer til ”Exergaming”.

Joshua Wickerham (kafka4prez) from The Americas, China / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

”Exergaming” har været en del af vores verden siden firserne, hvor Bandai lancerede Power Pad, som var en grå måtte med tryksensorer, som blev designet til Nintendo Entertainment System. 

Det er primært Nintendo, som har været dygtige på dette område. Nintendo gjorde ”exergaming” mainstream med Wii spillekonsollen tilbage i 2006, men det er blevet endnu mere avanceret den dag i dag hvor spil kan bruge bevægelsessensorer, virtual reality (VR) og smartwatches til at følge spillernes bevægelse, mens de dyrker ”exergaming.” 

Spillere vil have mulighed for at kunne nyde ”exergaming” hvor som helst, og når som helst. Børn og voksne spiller ikke længere kun fysisk aktive spil hjemme i stuen. Vi har set eksempler som fx Pokemon Go, som fik flere tusinde personer til bogstaveligt talt specifikt at jagte Pokemons ude i den virkelige verden. Andre eksempler er fx Zombies, Run! Hvor løbere skal flygte fra zombier, mens de løber 5 km. 

Måske kan computerspil ikke ligefrem få børn til at være mere fysisk aktive, hvis man sammenligner det med andre former for sport, men det er muligt at forbrænde en god mængde kalorier, når man spiller computerspil.

 Svarer til at forbrænde kalorier på et løbebånd 

Tilbage i 2011 undersøgte amerikanske forskere energiforbruget ved ”exergaming”, altså ved computerspil, som har en form for fysisk aktivitet integreret i spillet. I denne undersøgelse deltog 39 børn med en gennemsnitsalder på 11,5 år og generelt synes børnene at det var sjovt at spille spillene. 

Børnene spillede Wii og tilsvarende bevægelseskrævende computerspil, og undersøgelsen konkluderede at fysisk krævende computerspil, forbrænder lige så mange kalorier, som det at gå på et løbebånd med en hastighed på omtrent fem kilometer i timen.

Sergey Galyonkin from Raleigh, USA / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0) – cropped

AU Herning gør børn mere aktive via computerspi 

Hjemme i Danmark har tre ingeniørstuderende fra AU Herning, også udviklet et computerspil, som kombinerer børns interesse i den virtuelle verden, med sjove, fysiske aktiviteter. 

Dette bliver kaldt for et interaktivt aktiveringspil, LuxBox, som kombinerer underholdende fysiske aktiviteter med den virtuelle computer verden. De studerende ønskede at bygge en bro mellem den virtuelle verden og børns leg, så det ikke er enten-eller. 

LuxBox har mange forskellige spilmuligheder, og her går det blandt andet ud på at tage en tur i skoven, eller op på legepladsen. LuxBox er designet med individuelle trådløse armbånd, som børnene skal ”scanne” enhederne med. 

 

 

Leave a Reply