De største teknologiske udviklinger i sport

| | 0 Comments

Teknologi påvirker vores verden og det gælder også i sportens verden. Især på det seneste har der været vigtige teknologiske udviklinger i sport, som vi kigger på i denne artikel – og vi taler ikke om Unibet.

Populær målteknologi med Hawk-Eye

Efter lang tid debat om mål der ikke blev anerkendt ved især store slutrunder i fodbold blev målteknologi introduceret af den internationale fodbold organisations bestyrelse (IFAB) i juli 2012. Da der er tale om en dyr teknologi bliver det kun brugt ved store internationale turneringer som fx VM og EM i fodbold, samt flere topligaer i fodbold som den engelske Premier League og den italienske Serie A.

De fleste stadioner har GLT, som teknologien hedder, installeret med Hawk-Eye systemet. Ud af 168 stadioner bruger kun et enkelt stadion GoalControl systemet. Hawk-Eye er en teknologi, som bliver brugt i mange sportsgrene og som mest alt er kendt fra tennis. Manden bag systemet, som Sony ejer, er Paul Hawkins, som udviklede det i Storbritannien. Men selvom det er kendt fra tennis og senere fodbold, så startede det hele med cricket i 2001.

Systemet virker takket været seks-syv HD-kameraer, som kombineres i en trekant for at skabe en 3D repræsentation af boldens rute. Når bolden krydser målstregen modtager dommeren et klart signal på et armbånd, som han/hun har på. Generelt er Hawk-Eye anerkendt som en ekstra vurdering i sportens verden, da den er præcis inden for 3,6 millimeter.

Det omdiskuterede VAR-system

VAR-systemet blev introduceret for første gang nogensinde ved VM i fodbold 2018. Her hjælper VAR-systemet sammen med Hawk-Eye fodbolddommerne til at dømme de rigtige kendelser i de vigtige fodboldkampe.

Ved VM i Rusland havde VAR-systemet adgang til billeder fra intet mindre end 33 broadcast kameraer, samt to kameraer ved offside. De optagelser kan dommeren bruge, hvis der er en tvivlsom situation som omfatter kendelse af et mål, eventuelle straffespark, tvivl om en fodboldspillers identitet og tvivl om direkte rødt kort til en spiller. Systemet kan også blive brugt til at gennemgå tvivlsomme situationer med offside, hvis det fører til et mål.

Indtil nu har VAR-systemet ført til et historisk VM med flere straffespark end nogensinde før. Derudover er vandene også delt, da nogle mener at kampene bliver afbrudt og at teknologien fjerner noget af charmen ved den populære sportsgren. Mens andre mener at det fungerer fint og hjælper med korrekte kendelser i de vigtige kampe.

Den intelligente håndbold

Men al teknologi handler naturligvis ikke kun om fodbold. I forbindelse med den europæiske håndboldfinale VELUX EHF FINAL4 2018 blev verdens første intelligente håndbold introduceret. Håndbolden har en indbygget chip, som tracker live data. Dette hjælper blandt andet med information om skudpositionering, målplacering og boldfart. Dette giver publikum mere viden om spillet samt både trænere og spillere mulighed for at forbedre sig selv og dermed sporten.

 

Leave a Reply