Den psykologiske del af træning

| | 0 Comments

Hvordan påvirker træning os psykologisk set? Kan det have samme effekt på hjernen som visse former for afhængighed som fx internet afhængighed, som sport betting og online gambling (som online casinoer) er en stor del af? Dette kan du få svar på i denne artikel.

Sådan påvirker motion hjernen

Du kan blive klogere og styrke din indlæringsevne samt din hukommelse takket været regelmæssig træning. Musklerne danner proteinstoffet BDNF, når vi dyrker motion, som har en enestående evne til at danne nye hjerneceller samt nye forbindelser mellem hjernecellerne. Denne forbedring er koncentreret i hjernens hippocampus, som mest af alt påvirker indlæringen og hukommelsen.

Hvis du løbetræner i tre måneder kan din hjerne blive op til 16 procent større. Dermed kan fysisk træning også hjælpe dig til at få en større hjerne med mere kapacitet til at lære noget nyt.

Sådan påvirker internetafhængighed hjernen

I princippet har internetafhængighed en direkte modsat effekt på hjernen. Det får ifølge Karen Pallisgaard nedsat hjernens evne til at kontrollere og at fokusere. Den udbredte brug af smartphones, tablets og andre enheder kan føre til alt fra dårlig søvn til mental udmattelse.

Dette er et alvorligt problem, da en undersøgelse fra Hong Kong University viser at omkring 6 procent af klodens befolkning er afhængige af internettet og dette er faktisk tre gange så meget, som antallet er ludomaner. Men internetafhængighed kan faktisk også være positivt.

For at have succes med sport betting kræver det blandt andet at have meget baggrundsviden for at kunne vælge de bedste odds. Internettet hjælper brugere med at opnå adgang til et bredt udvalg af information og det skaber et miljø hvor det er sjovt at lære noget nyt.

Adrenalin binder sport og gambling sammen

Når sportsfolk vinder en kamp oplever de et adrenalin rus, når sport entusiasters foretrukne fodboldklub vinder det danske mesterskab oplever de et adrenalin rus og når en person vinder mange penge på et væddemål oplever han/hun et adrenalin rus.

I bund og grund har adrenalin den samme effekt på hjernen når der er tale om betting og at konkurrere i sport. Adrenalin er et hormon, som frigiver dopamin til hjernen og det giver en fornemmelses af velvære og eufori. Dette giver en form for berusende fornemmelse i kroppen, som nærmest kan sammenlignes med at tage stoffer. Både gambling og motion kan udløse endorfiner i lange baner

Faktisk behøver en gambler ikke engang at vinde for at blive høj af at tabe. Selv når du taber penge på gambling, så producerer kroppen stadigvæk endorfiner og adrenalin og det er disse faktorer, som kan føre til at man bliver ludoman.

Tyske forskere er også tidligere kommet frem til at motion er med til at frigive lykkehormoner, som er med til at dulme smerten og til at gøre os høje. Blandt andet kan en løbetur udløse endorfin, som kan give den samme fornemmelse som euforiserende stoffer.

Så hvis folk er internetafhængige fordi de gambler meget, så kan det stadigvæk have en positiv effekt, da det både kan lindre depression og kroniske smerter. Dog skal man selvfølgelig huske på at der skal stoppes mens legen er god.

 

Leave a Reply